10 πράγματα που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν κάνουν

Όταν πρωτοακούς τη φράση «η ελίτ των πετυχημένων» ποίοι είναι οι πρώτοι που σου έρχονται στο νου; Για πολλούς είναι προσωπικότητες όπως ο Steve Jobs, o Warren Buffet, Bill Gates, Oprah Winfrey. Για άλλους, αθλητές όπως ο Michael Jordan, Barry Sanders και Tiger Woods. Ανεξαρτήτως με το πώς όρισες τη λέξη «επιτυχημένοι» ένα είναι βέβαιο: για να γίνεις ένας από αυτούς, χρειάζεται να κατανοήσεις τι ακριβώς κάνουν οι συγκεκριμένοι επιτυχημένοι- και τι δεν κάνουν

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 πράγματα που δεν θα δεις να κάνουν οι παραπάνω

handshake

1. Δεν ασχολούνται μόνο με το να σκέφτονται και να σχεδιάζουν.
Αρχικά χαρακτηρίζονται από προσανατολισμένο τρόπο δράσης. Ενδιαφέρονται για νέες γνώσεις και μετά τις εφαρμόζουν, κάτι πλήρως αντίθετο με όσους τελικά δεν «πετυχαίνουν». Οι προηγούμενοι κατά κύριο λόγο, ποτέ δεν λαμβάνουν δράση. Εάν επιθυμείς να πετύχεις και να ξεχωρίσεις, φτιάξε μια λίστα με πρόγραμμα για την κάθε μέρα και κατάγραψε τα επιτεύγματα που σε κάνουν να φτάνεις πιο κοντά στο στόχο σου. Οι μικρές αυτές ενέργειες αποδίδουν με τον καιρό.

2. Δεν έχουν μόνο ένα σχέδιο δράσης.
Όσοι κατατάσσονται στην συγκεκριμένη ελίτ, ρισκάρουν άφοβα διότι γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκομίσουν τις μεγαλύτερες ανταμοιβές: παρόλα αυτά ξέρουν πολύ καλά ότι μερικά από αυτά τα ρίσκα αναμφισβήτητα θα αποτύχουν. Τι κάνουν σε αυτή την περίπτωση; Έχουν εναλλακτικά σχέδια. Είναι απλό. Να ελπίζεις για το καλύτερο αλλά να σχεδιάζεις για το χειρότερο.

3. Δεν αναμένουν για ευκαιρίες.
Αρπάζουν αμέσως καθετί τους προσφέρεται και δεν περιμένουν. Αν δεν γνωρίζεις ποίος είναι ο στόχος της ζωής σου, βρες τον χωρίς δισταγμό. Αν έχεις βαρεθεί πλέον την δουλειά σου, ερεύνησε κάποια άλλη. Αν επιθυμείς να μάθεις κάτι καινούργιο, διάβασε σχετικά με αυτό και εφάρμοσε ότι έμαθες.

4. Δεν τα παρατάνε.
Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι παλεύουν μέχρι να φτάσουν στο στόχο τους. Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη ούτε εύκολη. Αλλά πάντα υπάρχουν δύο επιλογές: παράτησε τα ή συνέχισε να προσπαθείς. Ο Michael Jordan είπε « Αν τρέχοντας συναντήσεις έναν τοίχο, μην γυρίσεις πίσω και τα παρατήσεις, βρες έναν τρόπο να τον σκαρφαλώσεις».

5. Δεν αφήνουν τρίτους να τους επηρεάζουν και να μπαίνουν εμπόδιο στα όνειρα τους.
Αναπόφευκτα θα συναντήσεις ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να σε κρατήσουν πίσω, να σε κάνουν να νιώσεις απαίσια για τον ίδιο σου τον εαυτό. Οι «κορυφαίοι των κορυφαίων» όμως ξέρουν πότε πρέπει να αδιαφορούν για τέτοιους ανθρώπους και συνεχίζουν την ημέρα τους. Η μόνη φωνή που αξίζει είναι η δική σου. Μην ακούς τους αρνητικούς ανθρώπους. Δεν τους χρειάζεσαι.

6. Δεν παύουν να μαθαίνουν.
Το 88% των εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων διαβάζουν το λιγότερο 30 λεπτά την ημέρα και 63% ακούνε κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ρουτίνας ακουστικά βιβλία. Το μάθημα εδώ είναι το εξής: ποτέ μην σταματάς να μαθαίνεις. Ψάχνε τη γνώση κάθε μέρα. Προσπάθησε να διαβάζεις το λιγότερο ένα βιβλίο το μήνα σχετικά με κάτι που σε ενδιαφέρει.

7. Δεν κάνουν τα πάντα μόνοι τους.
Μπορεί να είναι σίγουροι για το τι γνωρίζουν, ξέρουν όμως και τι δεν γνωρίζουν. Δεν είναι κακό να ζητάς βοήθεια. Οι περισσότεροι καλύτεροι επαγγελματίες το κάνουν. Βρες κάποιον που είναι πραγματικά καλός σε κάτι που σου αρέσει και επιθυμείς να γίνεις εξίσου καλός και ζήτα του να γίνει ο μέντορας σου. Οι περισσότεροι θα ένιωθαν τιμή στη περίπτωση που τους το ζητούσες.

8. Δεν παραμελούν το κορμί τους.
Αναλογίσου το κορμί σου σαν την πιο εκλεπτυσμένη μηχανή στο κόσμο. Εάν δεν βάλεις την «σωστή» βενζίνη δεν θα τρέξεις στο επιθυμητό επίπεδο. Με άλλα λόγια , είσαι ότι τρως. Όταν καταναλώνεις διαρκώς φαστ-φουντ, το κορμί θα ανταποκριθεί αναλόγως. Αν όμως ασκείσαι και ενδυναμώνεις το κορμί σου με σωστό,θρεπτικό φαγητό θα εκπλαγείς με το πόσο καλά θα νιώσεις. Γι’ αυτό το λόγο οι περισσότεροι από την «αφρόκρεμα» των επιτυχημένων είναι πιο υγιής από ότι είναι η πλειοψηφία.

9. Δεν αναμένουν άμεση ικανοποίηση
Γνωρίζουν ότι τα μεγάλα επιτεύγματα δεν συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όσο εσύ ακούς ιστορίες για τους προαναφερθέντες, πουθενά δεν έχει ειπωθεί το πόσος κόπος και χρόνος έχει καταβληθεί για να φτάσουν μέχρι το σημείο που είναι τώρα. Παρόλα αυτά, αυτές οι μικρές και φαινομενικά ασήμαντες προσπάθειες σε καθημερινή βάση οδήγησαν στην πραγμάτωση μεγάλων αποτελεσμάτων. Επικεντρώσου στο ταξίδι και θα βρεις τον προορισμό.

10. Δεν βάζουν ποτέ τους εαυτούς τους πρώτους.
Χαρακτηριστικό τους είναι το ότι κάνουν καλά πράγματα για άλλους ανθρώπους. Επειδή στο μονοπάτι προς την δόξα, ο καθένας χρειάζεται βοήθεια, όσο περισσότερους ανθρώπους βοηθήσεις, τόσο περισσότεροι θα θέλουν να βοηθήσουν εσένα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στο www.blog.socialdynamics.gr