Γιατί οι υπάλληλοι μισούν τα αφεντικά τους (και τι μπορούν να κάνουν τα αφεντικά για αυτό)

Κάθε αφεντικό δεν μπορεί να είναι αγαπητό σε όλους του τους υπαλλήλους. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα αφεντικά πρέπει να είναι ο χειρότερος εφιάλτης των υπαλλήλων τους. Για να ελαττώσει τον βαθμό της αντιπάθειας εναντίον του, ένας καλός προϊστάμενος θα πρέπει να αντιλαμβάνεται κάποιους βασικούς λόγους για τους οποίους οι υπάλληλοι μισούν τα αφεντικά τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση γρήγορα και αποτελεσματικά.

Angry boss photo (4)11. Οι υπάλληλοι χρειάζονται σεβασμό. Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που σχεδόν κάθε υπάλληλος έχει από το αφεντικό του, είναι η αίσθηση της έλλειψης σεβασμού. Οι περισσότεροι υπάλληλοι νιώθουν ότι τα αφεντικά τους δεν σέβονται τις ικανότητές τους, καθώς και την ιδιωτική τους ζωή (και ναι, οι υπάλληλοι έχουν ζωή και εκτός δουλειάς). Γι’ αυτό οι εργοδότες πρέπει να προσπαθούν πάρα πολύ να δείχνουν σεβασμό σε κάθε υπάλληλο. Μην ξεχνάμε ότι ο σεβασμός τείνει να είναι αμοιβαίος. Γι’ αυτό, το να δείχνουν τα αφεντικά σεβασμό στους υπαλλήλους είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κερδίσουν και οι ίδιοι τον σεβασμό και την αφοσίωσή τους.

2. Στους υπαλλήλους δεν αρέσει να ανακατεύεται κάποιος συνέχεια ανάμεσα στα πόδια τους, αλλά ούτε και ο ελλιπής χειρισμός των καταστάσεων. Ένας κακός προϊστάμενος είναι σαν έναν αυταρχικό γονέα. Αντίθετα, ένας καλός προϊστάμενος αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους του ως ενήλικες, πράγμα που σημαίνει ότι τους παρέχει αρκετό χώρο και ελευθερία να φέρουν εις πέρας την δουλειά τους. Ένα καλό αφεντικό δεν πρέπει ποτέ να κατασκοπεύει, αλλά να προσπαθεί να μην θίγεται ο προσωπικός χώρος κανενός. Εν συντομία, αν οι υπάλληλοί σου εργάζονται καλά, μην πολυανακατεύεσαι. Απλώς κάνε ένα βήμα πίσω και άφησέ τους να κάνουν την δουλειά τους. Ωστόσο προσπάθησε να αποφύγεις το άλλο άκρο. Αφεντικά που δεν μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τους υπαλλήλους τους, τους προσφέρουν είτε μηδαμινή είτε ελάχιστη υλική, συναισθηματική και οικονομική στήριξη. Παρ’ όλο που η έλλειψη της απαιτούμενης στήριξης είναι το μικρότερο από τα δύο προαναφερθέντα κακά, μπορεί να δημιουργήσει από εχθρότητες μέχρι απάθεια. Στο κάτω κάτω, αν δεν ενδιαφέρεται το αφεντικό γιατί να με νοιάζει εμένα;

3. Οι υπάλληλοι, όπως άλλωστε και οι προϊστάμενοι, αισθάνονται ότι δεν πληρώνονται καλά. Είναι πραγματικά σπάνιες οι επιχειρήσεις στις οποίες οι υπάλληλοι νιώθουν ότι αμείβονται επαρκώς (μάλλον είναι στην ανθρώπινη φύση να αισθανόμαστε υποτιμημένοι). Όμως, ένα καλό αφεντικό μπορεί να κατευνάσει τους δυσαρεστημένους εργαζόμενους διασαφηνίζοντας την φιλοσοφία που διαθέτει η εταιρεία όσον αφορά την καταβολή των μισθών, και βρίσκοντας άλλους τρόπους να αποζημιώσει τους εργαζόμενους.

4. Ο κανόνας είναι ότι οι υπάλληλοι τείνουν να αντιπαθούν τις συσκέψεις. Οι συσκέψεις είναι ένα αναγκαίο κακό. Βέβαια ένα αφεντικό μπορεί να τις κάνει λιγότερο ενοχλητικές και βαρετές με το να τις σχεδιάζει προσεκτικά, θέτοντας σαφείς δραστηριότητες και στόχους, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου οι υπάλληλοι μπορούν να εκφράσουν την γνώμη τους ανοικτά χωρίς τον φόβο τιμωρίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί μάλιστα να είναι ωφέλιμο να ζητηθούν οι παρατηρήσεις των υπαλλήλων για το πώς οι συσκέψεις μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

5. Οι υπάλληλοι πρέπει να αισθάνονται ότι χαίρουν εκτίμησης. Όταν η δημιουργικότητα και η σκληρή δουλειά δεν εκτιμώνται, δεν αναγνωρίζονται και δεν επιβραβεύονται, ένας υπάλληλος, όπως κάθε άνθρωπος, θα νιώσει πικρία. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε απάθεια. Αυτός είναι ο λόγος που είναι απαραίτητο σε αφεντικά και διευθυντές να δείχνουν πως και αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν την δουλειά που γίνεται. Λίγη αναγνώριση μπορεί να μας πάει πολύ μακριά. Μάλιστα, η λεκτική επιβεβαίωση μπορεί να προσφέρει την ίδια ικανοποίηση σε έναν υπάλληλο όσο μια αύξηση ή μια προαγωγή. Ή έστω σχεδόν την ίδια.

Για να συνοψίσω, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι οι περισσότεροι λόγοι για τους οποίους οι υπάλληλοι μισούν τα αφεντικά τους δεν σχετίζονται με προϊστορίες, ιδιοτροπίες ή άλλα πράγματα που βρίσκονται εκτός ελέγχου ενός αφεντικού. Μάλλον τα περισσότερα, αν όχι όλα αυτά τα φαινόμενα, καταπραΰνονται όταν το αφεντικό απλώς τα αντιλαμβάνεται και προχωρεί στις απαραίτητες κινήσεις για να ελαττώσει την παρουσία τους. Φυσικά, αυτό είναι ευκολότερο στα λόγια, κυρίως διότι μπορούν να προκύψουν μυριάδες τρόποι που οι υπάλληλοι μπορούν να ενοχλήσουν τα αφεντικά τους. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.