Η Σημασία του Σχεδιασμού της Καριέρας σου

Ο σχεδιασμός της σταδιοδρομίας είναι ένα βήμα που αξίζει 100% τον κόπο ώστε να εξασφαλίσεις την μελλοντική σου ευτυχία. Το να είσαι ευχαριστημένος με τη δουλειά σου, το περιβάλλον που δουλεύεις και τις υποχρεώσεις σου είναι πολύ βασικά στοιχεία αν θες να έχεις μια επιτυχημένη καριέρα μπροστά σου. Αν έχεις μια σχετικά ξεκάθαρη ιδέα για την κατεύθυνση που θες να έχει η καριέρα σου, είναι μια καλή ιδέα να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να  σκεφτείς τι θα είναι απαραίτητο ώστε τα σχέδια σου να γίνουν πραγματικότητα. Ο μέσος όρος εργασίας είναι 43.2 ώρες.  Αφού η δουλειά είναι ένα βασικό κομμάτι της ζωή σου, οι αποφάσεις που παίρνεις, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τον τρόπο ζωής σου και την ευτυχία σου. Έτσι ο προ-σχεδιασμός μπορεί μόνο να εμπλουτίσει την καριέρα σου, βοηθώντας σε να πετύχεις τους στόχους σου. Είναι συνετό να ξεκινήσει μόλις έχεις μια συγκροτημένη ιδέα για το που θες να βρίσκεσαι στο μέλλον. Πρέπει να σκεφτείς πολλά πράγματα, από εκείνα που θεωρείς ασήμαντα έως αυτά που θεωρείς εξαιρετικά σημαντικά.

Διασκέδαση

Σημαντικό για την ευτυχία σου είναι το αν ευχαριστιέσαι την δουλειά σου. Αναρωτήσου για τους τομείς της εργασίας που σου χαρίζουν την μεγαλύτερη ευχαρίστηση και κερδίζεις τους μεγαλύτερους επαίνους. Υπάρχει τρόπος να αλλάξεις θέση σε έναν παρόμοιο επαγγελματικό ρόλο που θα είναι πιο προσανατολισμένος στα στοιχεία πιο σε κάνουν πιο χαρούμενο;  Οι εργοδότες θα προτιμούσαν γενικά να δοκιμάσουν τα δυνατά σου σημεία παρά να σου παραδώσουν μια εργασία που θα είσαι δυσαρεστημένος κάνοντας την. Αν χρειάζεσαι εμπειρία σε κάποια περιοχή που ξέρεις ότι θα είναι πρόκληση για σένα και ευχάριστη ταυτόχρονα, τότε ανάφερε το σε κάποια αξιολόγηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο εμπλουτισμένο ρόλο και τελικά σε μια πιο ευχάριστη θέση εργασίας για σένα.

Συνάφεια επιχειρηματικού τομέα

Η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον των γραφείων από τομέα σε τομέα μπορεί να είναι τελείως διαφορετική. Για παράδειγμα: μια εταιρία στον τομέα των media είναι πιο πιθανών να έχει πιο χαλαρό και άτυπο περιβάλλον από  μια μεσιτική εταιρία που εδρεύει στο κέντρο της πόλης. Διαφορετικοί επιχειρηματικοί τομείς έχουν διαφορετική εθιμοτυπία, και είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσεις ότι διάλεξες τον σωστό τομέα για εσένα. Ξέρεις την προσωπικότητα σου καλύτερα από οποιονδήποτε προϊστάμενο, για αυτό κάνε μια έρευνα για τους τύπους των επιχειρηματικών τομέων που μπορεί να σου ταιριάζουν και ρώτα τους φίλους σου για τα συναισθήματα στα δικά τους γραφεία.

50Δεξιότητες και προσόντα

Μόλις ελέγξεις ότι το βιογραφικό σου είναι ενημερωμένο, ρίξε μια ματιά στις δεξιότητες και τα προσόντα που έχεις καταγράψει. Αυτά είναι το προσωπικό σου κεφάλαιο και υπάρχει πάντα χώρος για να χτίσεις στις υπάρχουσες ικανότητες σου. Ένας “έλεγχος δεξιοτήτων” θα σου επιτρέψει να δεις τι μπορεί να στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη σου. Ένας έλεγχος δεξιοτήτων περιλαμβάνει τoν διαχωρισμό των προσόντων, των καταρτίσεων και των δεξιοτήτων που έχεις αποκτήσει κατά την καθημερινή σου εργασία. Καταγράφοντας τα σε ένα χαρτί, θα σου επιτραπεί να αναγνωρίσεις ποιους τομείς μπορείς να βελτιώσεις και που η εκπαίδευση θα αυξήσει τις πιθανότητες σου να βρεις την θέση που επιθυμείς. Βάλε τα δυνατά σου για μια θέση αρχάριου σε κάποιο επάγγελμα που θα απαιτεί κάποιο προσόν ή ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση. Αναζήτησε στο διαδίκτυο για τα είδη των επιχειρησιακών προσόντων που είναι διαθέσιμα στον τομέα σου, και ύστερα ρίξε μια ματιά στους επαγγελματικούς ρόλους που τους απαιτούν. Πιθανότατα θα προσέξεις ότι οι μισθοί για αυτές τις θέσεις είναι αυξημένοι ανάλογα με τα προσόντα. Σκέψου το, μίλα με τον προϊστάμενο σου για μια ενδεχόμενη πιθανότητα να επιχορηγήσει η ίδια η επιχείρηση σου τις απαραίτητες σπουδές. Έτσι και αλλιώς, οι νέες δεξιότητες σου θα είναι κέρδος τόσο για την εταιρία όσο και για σένα.

Πρακτική εργασιακή εμπειρία

Οι εργασιακές εμπειρίες που ανταποκρίνονται στα κριτήρια μιας θέσης εργασίας μπορεί να αντιστοιχούν σε πολλούς επαγγελματικούς ρόλους. Αν τα κριτήρια δεν είναι ικανά να συγκριθούν με την τωρινή σου θέση, σκέψου πως και που μπορείς να κερδίσεις τέτοια είδους εμπειρία, εφόσον είναι απαραίτητη. Αν αυτό σημαίνει αλλαγή θέσης, σκέψου προσεχτικά για την προθυμία σου να την αλλάξεις. Σε μερικούς τομείς, ιδιαίτερα στους δημιουργικούς τομείς, η μη αμειβόμενη εργασία μπορεί να είναι δυστυχώς η μοναδική επιλογή . Αν είσαι αποφασισμένος να πετύχεις, μπορείς να αποταμιεύσεις τα χρήματα που θα χρειαστούν ή να εργασθείς σε μια θέση υποαπασχόλησης, ώστε να διασφαλίσεις μια θέση στον τομέα που επιθυμείς. Να θυμάσαι ότι η οικονομική ανασφάλεια της μη μισθωμένης εργασίας μπορεί να γίνει ένα αφόρητο πρόβλημα, για αυτό σκέψου την χρονική διάρκεια που θα είσαι ικανός να διατηρήσεις μια τέτοια εργασία.

Οικογένεια και τρόπος ζωής

Μπορεί να μη φαίνεται ιδιαίτερα σχετικό, αλλά σε κάποιο σημείο, ο τρόπο ζωής της οικογένειας σου θα επηρεαστεί από την θέση εργασίας που σκοπεύεις να ασχοληθείς. Ένα καλό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένας επαγγελματικός ρόλος, όπου θα χρειαζόταν να ταξιδεύεις συνέχεια, καθώς αυτό θα επηρέαζε την οικογενειακή σου ζωή τελικά. Άλλες πτυχές της εργασιακής σου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν την οικογένεια σου μπορεί να είναι η τοποθεσία της εργασίας σου σε σχέση με το σπίτι σου – οι μεγάλες μετακινήσεις μπορεί να γίνουν μια πηγή άγχους για μερικούς. Οι ώρες εργασίας επίσης θα επηρεάσουν την παρουσία σου στο σπίτι, και προφανέστατα ο μισθός σου θα επηρεάσει τις συνήθειες της οικογένεια σου. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ μακρινό, είναι συνετό να το σκεφτείς αρκετά προσεχτικά, πριν επιβιβαστείς για το νέο ταξίδι στην επαγγελματική σου καριέρα.

Μακροπρόθεσμοι στόχοι

 Αν επιθυμείς να αποσυρθείς άνετα και σε μικρότερη ηλικία από τους περισσότερους, ο σχεδιασμός που θα κάνεις στην αρχή της καριέρας σου, θα είναι  ζωτικής σημασίας για τα ευχάριστα χρόνια της συνταξιοδότησης. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τους μακροπρόθεσμους στόχους σου. Πότε θα είναι επιτεύξιμοι; Τι πρόοδος θα πρέπει να έχεις κάνει ώστε να πετύχεις μια τέτοιου είδους επιτυχία;

Πιθανόν να στοχεύεις να αποκτήσεις την δική σου επιτυχημένη εταιρία μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία. Ας μη ξεχνάμε ότι είναι απαραίτητο να αναλογιστείς τι είδους κεφάλαιο θα χρειαστείς ώστε να χρηματοδοτήσεις μια νέα επιχείρηση. Πως θα κερδίσεις αυτά τα χρήματα, και πως θα αποκτήσεις τις ικανότητες που χρειάζονται για να ξεκινήσεις και να διαχειριστείς τη νέας σου επιχείρηση. Ο σχεδιασμός της σταδιοδρομίας σου μπορεί να φαίνεται μιας αποθαρρυντική προοπτική στην αρχή. Σκέψου όμως ότι τα σχέδια που κάνεις τώρα είναι ευέλικτα και είναι απλά ένα μονοπάτι που θα διασφαλίσει ότι θα έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα και ότι θα αξιοποιήσεις στο μέγιστο τους διαθέσιμους πόρους. Να θυμάσαι ότι, αν μπορείς να σχεδιάσεις ένα επιτυχημένο μέλλον, είναι πιο εύκολο να το κάνεις πραγματικότητα.