Η Επιρροή των Συναισθημάτων στην Συμπεριφορά μας

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αμέτρητες έρευνες για τα συναισθήματα και την επιρροή τους στις αποφάσεις μας. Ένα από αυτά που έχει ανακαλυφθεί είναι ότι το 98% των γονιδίων μας είναι ίδια με αυτά των μπονόμπο και των χιμπατζήδων. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2008, το αποτέλεσμα μιας απόφασης καταγράφεται στον προμετωπιαίο και πλευρικό μυελό του εγκεφάλου μας, δηλαδή στο υποσυνείδητό μας, μέχρι και δέκα δευτερόλεπτα πριν καταγραφεί στο συνειδητό μας. Όπως είναι φυσικό, η ανακάλυψη αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο έχουμε τον έλεγχο των πραγμάτων και για το αν είμαστε όντως υπεύθυνοι για τις πράξεις μας.

Error (2)0Επομένως, η έννοια της ελεύθερης βούλησης έτσι όπως μας την έχει διδάξει η κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, απέχει κατά πολύ απ’ την πραγματικότητα. Η κοινωνία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι οι συναισθηματικές επιρροές παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στις αποφάσεις μας απ’ ότι η λογική. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο το έτος 2013, μέσα στο πλήθος των πολέμων, των κτηνωδιών, των κακοποιήσεων, της εκμετάλλευσης, της παχυσαρκίας, και μιας ατελείωτης σειράς από παράλογες πράξεις, να επικροτούμε την λογική του ανθρώπινου είδους. Αν μη τι άλλο, πλέον οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να δίνουν εξηγήσεις για όλα τα παραπάνω φαινόμενα. Παρ’ όλ ‘αυτά, η πραγματικά μεγάλη στιγμή για την Επιστήμη της Νευρολογίας έφτασε το 1995, όταν για πρώτη φορά έγινε σύνδεση μεταξύ των παράλογων αυτών πράξεων και των συναισθημάτων. Φαίνεται ότι ο Φρόυντ έβλεπε πολύ μπροστά όταν επικεντρωνόταν τόσο πολύ στα συναισθήματα. Πράγματι, σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που έχει πλέον αποδείξεις για πράγματα που κάποτε ήταν μόνο υποθέσεις.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να ελέγξουμε απολύτως τα συναισθήματά μας, παρά μόνο να τα διαχειριστούμε. Η καταπίεση των συναισθημάτων μας θα οδηγήσει αποκλειστικά και μόνο σε επιθετικές συμπεριφορές, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Αυτό που είναι απαραίτητο για την διαχείριση των συναισθημάτων μας είναι, αρχικά, το να αποδεχτούμε οτιδήποτε νιώθουμε. Στην συνέχεια, με όσο πιο αποστασιοποιημένο τρόπο γίνεται, θα πρέπει να αποκτήσουμε τις γνώσεις γύρω απ’ την φύση των συναισθημάτων και το πώς λειτουργούν. Αυτά είναι και τα θεμέλια της ανατολικής φιλοσοφίας και των τεχνικών της γιόγκα. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, τα αισθήματά υπάρχουν για να μπορούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας. Τα αισθήματα είναι η δική μας μετάφραση του τι μας συμβαίνει. Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να υπερεκτιμάμε την λογική μας σκέψη και τις ικανότητές της. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται αδιάκοπη και εντατική εξάσκηση των ικανοτήτων μας μέχρι να καταφέρουμε να παρατηρήσουμε και να κατανοήσουμε πλήρως το τι συμβαίνει μέσα μας, το πώς πραγματικά νιώθουμε και να καταφέρουμε τελικά να πάρουμε μια αποκλειστικά λογική απόφαση.

Σκεφτείτε το λίγο. Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι έχετε τον έλεγχο; Αν ναι, τότε δοκιμάστε αυτό που πρότεινε στο κοινό του ένας μεγάλος παρακινητής και ομιλητής, ο David DeAngelo: «Όλοι εσείς που πιστεύετε ότι έχετε τον έλεγχο των πραγμάτων , επιλέξτε ένα πράγμα, ακόμα και το πιο απλό πράγμα, που αν το κάνετε κάθε μέρα για έναν χρόνο η ζωή σας θα βελτιωθεί πραγματικά. Ακόμα κι αν αυτό είναι το να πλένετε τα δόντια σας. Έπειτα, σε συμφωνία με έναν πολύ καλό σας φίλο, καταθέστε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό σε έναν λογαριασμό στην τράπεζα. Ένα αρκετά σημαντικό για εσάς ποσό, για παράδειγμα $5,000. Κάθε νύχτα θα πρέπει να του στέλνετε μήνυμα ότι κάνατε την πράξη για την οποία δεσμευτήκατε. Αλλά, αν ξυπνήσει ακόμα και μια μέρα και δεν δει κανένα μήνυμα, θα πρέπει αμέσως να πάρει όλα τα λεφτά σας απ’ την τράπεζα.» Αν έχετε όντως τον έλεγχο, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να δεχτείτε αυτήν την πρόκληση. Αφού θέλετε πραγματικά να βελτιώσετε την ζωή σας, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην ακολουθήσετε το πλάνο σας. Βλέπετε; Αν λειτουργούσατε μόνο με βάση την λογική σας, τότε απλά και μόνο ο φόβος σας να χάσετε τα λεφτά σας θα έπρεπε να είναι τελείως παράλογος.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ το μέλος μας και συγγραφέα αυτού του άρθρου Άγγελο Καραγεώργο. Περισσότερα άρθρα του στα αγγλικά μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα του http://lifestylescience.eu/ 🙂