Η Έλεν Φίσερ έχει να μας πει πολλά γι’ αυτό το θέμα , όχι όμως αναλύοντας τί είναι ο έρωτας με τη φιλοσοφική του υπόσταση, αλλά κατά βάση με τη βιολογική.
Έρωτας και βιολογία… σου φαίνονται αταίριαστα ε; Κοίτα να δεις που δεν είναι και τόσο τελικά.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με μια σειρά, είσαι άνθρωπος, κατά βάση κοινωνικό και αγελαίο ον, που για να επιβιώσει έχει ανάγκη τους άλλους ανθρώπους. Γιατί όμως πρέπει να ερωτεύεσαι κίολας; Γιατί πρέπει να αναπαράγεις το είδος σου , θα μου πεις, και θα σου δώσω και δίκιο σ’ αυτό, αλλά, γιατί ερωτεύεσαι τόσο πολύ τελικά; Δεν είναι απαραίτητο πως με όποιον ερωτεύεσαι φτάνεις στο σημείο να κάνεις παιδιά μαζί του/ της.
Στην αρχή, έχεις την εικόνα, βλέπεις κάποιον και σου αρέσει, έρχεσαι σε πρωτόγονο στάδιο και το μόνο που θέλεις είναι η σωματική επαφή μαζί του/της, αυτό συμβαίνει διότι εκείνη τη στιγμή στον εγκέφαλό σου εκρήγνυται τεστοστερόνη (όχι, δεν συμβαίνει μόνο στους άντρες, έχουν και οι γυναίκες από αυτό, και μάλιστα μερικές σε αρκετή δόση) το οποίο είναι η αιτία για την σεξουαλική επιθυμία, και ανεβάζει την λίμπιντο.
Με την τεστοστερόνη , λοιπόν, σε δράση είσαι σε κατάσταση sex drive , δηλαδή ενδιαφέρεσαι κατ’ αποκλειστικότητα για σεξουαλική επαφή με το άλλο άτομο, όμως αν η κατάσταση δεν σταματήσει μόνο στην σεξουαλική επαφή, εκεί η βιοχημεία του εγκεφάλου αρχίζει να αναπτύσσει και άλλες ουσίες στον υποθάλαμο, στην αμυγδαλή, όπου διαμορφώνονται τα συναισθήματα.
Έτσι περνάς στην φάση B στην οποία είναι η ρομαντική έλξη, όπου εκεί θέλεις να βλέπεις το άλλο άτομο ακόμα και ακόμα πιο πολύ, είναι η φάση που εκρήγνυνται η ντοπαμίνη η οποία σε κάνει τόσο πολύ ενθουσιασμένο, που είσαι μες τη τρέλα σου που λέμε και δεν μπορείς να κρύψεις τη χαρά σου, και η σεροτονίνη, η ορμόνη της ευτυχίας η οποία πλημμυρίζει τον εγκέφαλό σου κάθε φορά που είσαι με το άλλο άτομο, και εκεί αισθάνεσαι ευτυχισμένος και πως τίποτα στον κόσμο δεν σε νοιάζει, είσαι ναρκωμένος από την πληθώρα των συναισθημάτων που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλό σου.
Και αφού περάσεις την φάση του ενθουσιασμού, και συνεχίζεις να είσαι με το ίδιο άτομο τότε τα πράγματα γίνονται πιο περίεργα, εκεί οι χημικές ουσίες παίρνουν φωτιά, και έτσι αρχίζεις και παράγεις ωκυτοκίνες και βεσοπρεσίνες (οι ωκυτοκίνες είναι κατά βάση στο γυναικείο εγκέφαλο, και οι βεσοπρεσίνες στον αντρικό), οι οποίες είναι ορμόνες που προκαλούν το δέσιμο δύο ανθρώπων και τώρα είσαι επίσημα ερωτευμένος/ ερωτευμένη, μην ξεγελιέσαι όμως , μάθε πως αυτές οι ουσίες δημιουργούνται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και, μόνο όταν έρχεσαι σε οργασμό κατά την διάρκεια αυτής της.
Με τις σεροτονίνες, τις ντοπαμίνες, τις τεστοστερόνες, τις ωκυτοκίνες, τις βεσοπρεσίνες και ένα σωρό άλλες χημικές ενώσεις να κάνουν πάρτυ στο κεφάλι σου, έχεις φτάσει σε τέτοιο σημείο νάρκωσης, που έχεις χαζέψει από έρωτα και το μόνο που χρειάζεσαι είναι το άτομο που στα παράγει όλα αυτά, και έτσι είσαι ερωτευμένος.
Ο έρωτας χρειάζεται, όχι μόνο για αναπαραγωγή, αλλά είναι εξίσου σημαντικός με την επιβίωση του ατόμου. Ο Μάσλοου στην πυραμίδα του τοποθετεί την αγάπη και τον έρωτα στο τρίτο στάδιο, αφού λοιπόν έχεις περάσει από το στάδιο της επιβίωσης έχοντας τροφή και νερό, περνάς στο δεύτερο στάδιο που έχεις στέγη, ασφάλεια και θαλπωρή, μετά έρχεται η ανάγκη να αγαπήσεις και να αγαπηθείς.
Είμαστε όλοι εθισμένοι στις ουσίες που προανέφερα , τόσο πολύ , όσο και κάποιος τοξικομανής, γι’ αυτό και εμείς αντί για τη δόση μας, ψάχνουμε με μανία το άτομο που θα μας κάνει να παράγουμε όλες αυτές τις εγκεφαλικές χημικές ενώσεις.
Ποιο θα είναι όμως αυτό το άλλο άτομο, και πως γίνεται επιλογή συντρόφου κατά την Έλεν Φίσερ;
Η Έλεν Φίσερ αναφέρει πως επιλέγουμε άτομα ως συντρόφους οι οποίοι είναι αυτοί που στο τέλος είναι το ναρκωτικό μας , τα κριτήρια που συνήθως επιλέγουμε είναι, το ίδιο επίπεδο διαβίωσης, η ίδια κοινωνική κατάσταση, ίδια οικονομική κατάσταση (συνήθως ) ίδια επίπεδα μόρφωσης , ίδια επίπεδα ελκυστικότητας, ίδια ενδιαφέροντα και στόχους.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ το μέλος μας και συγγραφέα αυτού του άρθρου Λίντα Μάτα. Περισσότερα άρθρα της μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα της http://http://www.thbrainiax.com//