Τι χρειάζεται κανείς για να είναι πετυχημένος. (Μέρος 1ο)

Μέρος 1ο

Όταν είμαστε νέοι, οι γονείς μας, θέλοντας το καλύτερο για μας, προσπαθούν να μας διδάξουν πώς να γίνουμε επιτυχημένοι στην ζωή. Ενώ προφανώς έχουν τις καλύτερες προθέσεις, ίσως να μην είναι οι πιο κατάλληλοι για να μας συμβουλέψουν. Απ’ την άλλη, λόγω της δικής μας δίψας για αυτοβελτίωση, κοιτάμε συνέχεια το τι γίνεται γύρω μας. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα προσπαθούμε να δούμε τι έκαναν αυτοί που θαυμάζουμε και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Αυτή είναι η φυσική μας τάση.

Το αν θα επιτύχουν όμως οι νέοι στην ζωή τους και πώς θα το καταφέρουν είναι ένα άλλο θέμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις γύρω από αυτό, πράγμα που προκαλεί προβλήματα. Για παράδειγμα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποδεικνύουν ότι αν κάνουμε το λάθος και επηρεαστούμε από αυτά, δεν θα μας βγει σε καλό. Παρ’ όλ’ αυτά, οι άνθρωποι πείθονται υπερβολικά εύκολα. Φυσικά, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα ΜΜΕ, γιατί η δουλειά τους είναι να βγάλουν λεφτά. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για να αμφισβητήσουμε αυτά που βλέπουμε με σκοπό να φτιάξουμε τις δικές μας αξίες και να γίνουμε αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως τον καλύτερό μας εαυτό. Το αν θα επιτύχουν όμως οι νέοι στην ζωή τους και πώς θα το καταφέρουν είναι ένα άλλο θέμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις γύρω από αυτό, πράγμα που προκαλεί προβλήματα. Για παράδειγμα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποδεικνύουν ότι αν κάνουμε το λάθος και επηρεαστούμε από αυτά, δεν θα μας βγει σε καλό. Παρ’ όλ’  αυτά,  οι άνθρωποι πείθονται υπερβολικά εύκολα. Φυσικά, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε  τα ΜΜΕ, γιατί η δουλειά τους είναι να βγάλουν λεφτά. Το θέμα είναι    τι κάνουμε εμείς  για να αμφισβητήσουμε αυτά που βλέπουμε με σκοπό να φτιάξουμε τις δικές μας  αξίες και να γίνουμε αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως τον καλύτερό μας εαυτό. Επιπλέον, μερικές φορές οι άνθρωποι δεν έχουν μια ολοκληρωμένη αντίληψη του τι εννοούν όταν λένε επιτυχία. Λεφτά; Ευτυχία; Και τα δύο; Και ποιοι είναι οι τρόποι για  να αποκτηθούν; Μπορούν τα λεφτά να φέρουν την ευτυχία; Μπορεί η ευτυχία να φέρει τα λεφτά; Για παράδειγμα, μια καλοπληρωμένη δουλειά αρκεί για να είστε επιτυχημένος; Ή με μια ευτυχισμένη οικογένεια είστε αρκετά πετυχημένος, ακόμα αν έχετε ένα χαμηλό εισόδημα; Και οι ερωτήσεις συνεχίζονται.

Επιπροσθέτως, τόσο τα παιδιά στο σχολείο όσο και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια επικροτούνται μόνο όταν παίρνουν καλούς βαθμούς. Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής ανάπτυξης διακρίνονται σε μαθητές με υψηλούς βαθμούς. Φυσικά, δεν το κατακρίνω αυτό, γιατί τα άτομα αυτά δεσμεύονται πάρα πολύ σε ό,τι κάνουν. Αλλά, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια είναι οργανισμοί που προωθούν μόνο γνωστικές ικανότητες. Αυτοί που τα πάνε καλά είναι αυτοί που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους διαβάζοντας (πιθανότατα μαθαίνοντας τα μαθήματα απ’ έξω) ή έχουν πολύ καλή λογική ευφυΐα. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας προσδιορίζει την ευφυΐα με τον Δείχτη Νοημοσύνης. Αλλά αρκεί μόνο αυτό;

Το 1970 ο επιστήμονας David McClelland πρότεινε μία καινούρια μέθοδο πρόσληψης. Προέτρεψε τις εταιρίες να κοιτάξουν στο 10% των πιο πετυχημένων υπαλλήλων τους και να βρουν ποιες ικανότητες τούς ξεχωρίζουν από τον μέσο εργαζόμενο. Έτσι, θα μπορούσαν να προσλαμβάνουν τους υποψηφίους βάσει των δυνατοτήτων αυτών αντί για τα τεστ προσωπικότητας, τον Δείκτη Νοημοσύνης ή τον βαθμό τους στις εξετάσεις. Υπάρχουν πολλές διεθνείς εταιρίες και οργανισμοί που κάνουν τις προσλήψεις τους βασισμένες σε αυτήν την μέθοδο, η οποία ονομάζεται Μοντέλο Ικανοτήτων.

Αργότερα, ο Dr. Daniel Goleman μελέτησε διακόσια τέτοια μοντέλα, προσπαθώντας να διαπιστώσει ποια από αυτά είχαν σχέση με τον τομέα της γνώσης και ποια με τον τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Αφού επανεξέτασε όλα τα χαρακτηριστικά που εμφανίζονταν στα μοντέλα αυτά, όρισε 6 Ξεχωριστές Ικανότητες (αυτές που συνάντησε συχνότερα), οι οποίες μπορούν να προσδιορίσουν ποιος θα πετύχει υψηλά επίπεδα σε μια εταιρία και θα γίνει πετυχημένος ηγέτης:

Υπερβολική Θέληση να τα Καταφέρουν: Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να γίνουν σπουδαίοι σε οτιδήποτε κάνουν. Ψάχνουν πάντα τον καλύτερο τρόπο για να κάνουν τα αποτελέσματά τους πιο αποδοτικά και έχουν υψηλά εσωτερικά στάνταρ. Θέτουν μονίμως υψηλούς στόχους. Είναι πρωτοπόροι, επικεντρώνονται περισσότερο στο τι λέει το δικό τους μυαλό και δεν επηρεάζονται εύκολα απ’ τις άλλες απόψεις. Ξέρουν πόσο καλό χρειάζεται να είναι κάτι και δεν καθοδηγούνται από την αντίληψη των άλλων πάνω στην δουλειά τους. Τους αρέσουν οι μετρήσεις για να ξέρουν το που στέκονται, το που είναι και το που πάνε. Μπορούν να δουλεύουν για ώρες για χάρη ενός δυνατού αποτελέσματος.

Επιρροή: Πρόκειται γι’ αυτούς που δημιουργούν πειστικά επιχειρήματα. Μπορούν να κεντήσουν μια παρουσίαση ώστε να κρατήσουν το κοινό αφοσιωμένο και λένε καλές ιστορίες. Μπορούν επίσης να υποστηρίξουν επαρκώς την γνώμη τους σε μια διαφωνία, και οι άλλοι πάντα ακούνε αυτά που λένε και τα σέβονται. Ξέρουν πώς να ελέγξουν μια συζήτηση και να αλλάζουν θέματα όταν χρειάζεται.

Αναγνώριση Μοτίβων / Εννοιολογική Σκέψη: Έχουν την ικανότητα να ανακαλύπτουν τα προβλήματα που οι άλλοι δεν βλέπουν και να τα λύνουν. Ξέρουν πώς να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση, και μπορούν να δουν τι έχει πραγματικά σημασία εκεί που οι υπόλοιποι αδυνατούν. Όπως λέει κι ο τίτλος δηλαδή, αναγνωρίζουν μοτίβα και βρίσκουν λύσεις.

Ανάλυση: Σε αυτήν την μερίδα ανθρώπων αρέσει να χωρίζουν τα προβλήματα σε κομμάτια. Συνήθως αναλύουν κάθε πτυχή μιας κατάστασης και βρίσκουν την λύση. Επίσης, μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια τα κρυμμένα συστατικά που λείπουν και να κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές στο σύστημα.

Αναλαμβάνουν Ρίσκα Από Μόνοι Τους: Πρόκειται γι’ αυτούς που τους αρέσει να παίρνουν πρωτοβουλίες. Είναι επίμονοι στο να παλεύουν με τα προβλήματα, τους αρέσει να δημιουργούν νέες ιδέες και αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για να τις βάλουν σε εφαρμογή.

Αυτοεκτίμηση: Προφανώς καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται. Οι άνθρωποι με μεγάλη αυτοεκτίμηση πιστεύουν στις ικανότητές τους και εμπιστεύονται την γνώμη τους. Δεν επηρεάζονται εύκολα απ’ τους άλλους και δεν είναι αντιδραστικοί. Ακόμα κι όταν αποτυγχάνουν έχουν την δύναμη να σταθούν στα πόδια τους και να δείξουν την επιμονή που χρειάζεται για να πετύχουν τον στόχο τους. Επίσης, θέλουν να έχουν την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία τους και επιδιώκουν να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Βλέπετε Δείκτη Νοημοσύνης σε κανένα από αυτά; Στην πραγματικότητα, ο Δείκτης Νοημοσύνης φαίνεται να είναι ο τελευταίος παράγοντας για την εξέλιξη μιας καριέρας. Όπως είπε και ο Goleman, πρέπει να είσαι έξυπνος για να μπεις στο παιχνίδι, αλλά όταν μπεις πρέπει να έχεις άλλες ικανότητες για να εξελιχθείς σε αυτό. Από τις 6 Ξεχωριστές Ικανότητες μόνο η τρίτη και η τέταρτη είχαν σχέση με τον γνωστικό τομέα, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν συναισθήματα. Μάλιστα, το 80% -90% από τα γνωρίσματα που προσδιορίζουν τους ηγέτες ανήκουν στον τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Είναι λογικό, λοιπόν, ένας συνεργάσιμος, συγκροτημένος εργαζόμενος με μέτρια νοημοσύνη να προτιμηθεί από μια ιδιοφυΐα με ιδιότροπη συμπεριφορά.

(Στο επόμενο μέρος: Τα καλά νέα είναι ότι δεν μελετάμε αυτά τα γνωρίσματα απλώς και μόνο για να καταλάβουμε τι κάνουν οι επιτυχημένοι. Τα ίδια γνωρίσματα μπορούν να βοηθήσουν και εμάς να φτάσουμε στην κορυφή, καθώς όλα είναι εκπαιδεύσιμα…)

Ευχαριστούμε πάρα πολύ το μέλος μας και συγγραφέα αυτού του άρθρου Άγγελο Καραγιώργο. Περισσότερα άρθρα του στα αγγλικά μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα του http://lifestylescience.eu/