Τι χρειάζεται κανείς για να είναι πετυχημένος. (Μέρος 2ο)

Την προηγούμενη φορά μιλήσαμε για την επιτυχία και για το πώς αυτή ορίζεται στην σημερινή κοινωνία. Όπως είχαμε δει, τόσο τα σχολεία όσο και τα πανεπιστήμια ωθούν τα παιδιά να κυνηγούν τους υψηλότερους δυνατούς βαθμούς, χωρίς όμως αυτό αργότερα να τους εξασφαλίζει απαραίτητα και την επαγγελματική τους επιτυχία. Αντίθετα, ο επιστήμονας Dr. Daniel Goleman είχε προσδιορίσει με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά των πιο πετυχημένων εργαζομένων των επιχειρήσεων, τα οποία όμως δεν είχαν καμία σχέση με την λογική ευφυίας και τον Δείκτη Νοημοσύνης. Αντίθετα, βασίζονταν στην συναισθηματική Νοημοσύνη και στην ικανότητα των ατόμων αυτών να προσαρμοστούν στις καταστάσεις και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

shutterstock_6smallΤα καλά νέα είναι ότι δεν μελετάμε αυτά τα γνωρίσματα απλώς και μόνο για να καταλάβουμε τι κάνουν οι επιτυχημένοι. Τα ίδια γνωρίσματα μπορούν να βοηθήσουν και εμάς να φτάσουμε στην κορυφή, καθώς όλα είναι εκπαιδεύσιμα. Επιπλέον, ο καθένας είναι ήδη καλός σε κάτι. Άλλοι είναι πολύ αισιόδοξοι, άλλοι είναι καλοί ηγέτες και άλλοι είναι καλοί στο να εκτελούν εντολές. Οι ικανότητες αυτές προέρχονται τόσο από την ανατροφή μας όσο και από τα γονίδιά μας. Ωστόσο, όλοι μας μπορούμε να καλλιεργήσουμε καινούριες ικανότητες ανεξάρτητα απ’ την ηλικία ή την φύση μας. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα πάνω μας, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα κι αν δεν ήμασταν ποτέ καλοί σε αυτά. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας ο εγκέφαλός μας απορροφάει και εδραιώνει καινούριες γνώσεις. Με άλλα λόγια μπορείς να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να αποκτήσει όποια ικανότητα θες. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Θετικής Ψυχολογίας Tal Ben Shahar υποστηρίζει ότι κατάφερε να μιλάει με άνεση μπροστά σε μεγάλο κοινό, παρ’ όλο που απ’ την φύση του ήταν πολύ εσωστρεφής.

Όλα τα παραπάνω συνδέονται άμεσα και με την ζώνη άνεσης του κάθε ανθρώπου. Κάθε φορά που προσπαθείς να βελτιώσεις μια ικανότητά σου βγαίνεις απ’ την ζώνη άνεσης σου. Είναι όπως οι έφηβοι που δεν έχουν καμία απολύτως εμπειρία με τα κορίτσια, και κάθε φορά που μιλάνε σε κάποια τρέμουν σαν το ψάρι. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να συνειδητοποιήσει κανείς από τι αγχώνεται και να μάθει να το διαχειρίζεται. Δεν μιλάω φυσικά για το υπερβολικό άγχος που καταστρέφει τις δυτικές κοινωνίες, αλλά για το λίγο που σου υπενθυμίζει ότι είσαι άνθρωπος. Το άγχος μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ τελείως, αλλά ο χρόνος, οι επαναλήψεις, οι δοκιμές και τα λάθη σε βοηθάνε να το ελέγξεις σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό και είναι πολύ πιο σημαντικό το να κάνεις κάτι απ’ το να σκέφτεσαι το αν θα το πετύχεις. Έτσι κι αλλιώς η επιτυχία δεν πρόκειται να έρθει αν δεν κάνεις κι εσύ κάτι γι’ αυτήν. Κι όσο ο εγκέφαλός σου θα εξασκείται με την όλη διαδικασία, τόσο οι ικανότητές σου θα βελτιώνονται. Επιπλέον, οι αποτυχίες που θα έχεις στην πορεία θα σε μάθουν να βλέπεις την ίδια την αποτυχία με πολύ λιγότερο φόβο. Επειδή θα ξεπερνάς την μια αποτυχία μετά την άλλη θα μάθεις να την βλέπεις σαν μέρος της διαδικασίας.

Ανακεφαλαιώνοντας, πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβουμε ποιες ικανότητες θέλουμε να αναπτύξουμε στον εγκέφαλό μας, κι έπειτα πάνω σε τι πρέπει να δουλέψουμε για να τις κατακτήσουμε τελείως. Αυτή είναι και η δουλειά των Συμβούλων Ζωής (Life Coach). Μέσα από εμπειρίες δικές τους και των πελατών τους, και διαβάζοντας αρκετά βιβλία, καταφέρνουν να δημιουργήσουν απλά βήματα, κατανοητά στο ευρύ κοινό. Επίσης, σε βοηθάνε να συνεχίσεις να προσπαθείς όταν είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις. Χρησιμοποιώντας το ήρεμο μυαλό τους, φροντίζουν να ξεπερνάς το άγχος σου και να σκέφτεσαι αισιόδοξα όταν βρίσκεις τα σκούρα.

Όπως βλέπεις, όσο περισσότερες έρευνες γίνονται τόσο περισσότερα όπλα έχουμε στην διάθεσή μας. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα εξαρτώνται από μας. Έχεις και τα εργαλεία, τα παραδείγματα και τον δρόμο απ’ τον οποίο θα περάσεις για να γίνεις επιτυχημένος. Ή τα ακολουθείς και γεύεσαι τους καρπούς της επιτυχίας ή πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να αποδεχθείς ότι δεν αξίζεις. Μέχρι βέβαια να αρπάξεις το τιμόνι και να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Τόσο απλό.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ το μέλος μας και συγγραφέα αυτού του άρθρου Άγγελο Καραγιώργο. Περισσότερα άρθρα του στα αγγλικά μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα του http://lifestylescience.eu/